
עדות מקומית 2018
צילום: קובי וולף
גלריה
2018
תמונת השנה | סדרת השנה | חדשות | חברה וקהילה | דת ואמונה | טבע וסביבה | ספורט | אורבניזם ותרבות | חשיפה ארוכה | וידאו
עדות מקומית 2018
דנה וולפיילר-ללקין, יוזמת ומנהלת עדות מקומית
עדות מקומית, התערוכה השנתית של צילום עיתונות וצילום תיעודי, מוצגת בארץ משנת 2003, לצד תערוכת הצילום הבין-לאומית, World Press Photo. עדות מקומית מעניקה במה לביטוי האיכויות התרבותיות של צילום תיעודי מקצועי מקומי ולהמחשת חשיבותו החברתית– צילום המביע את הפן המורכב של הקיום האנושי, שאינו זוכה לחשיפה מלאה באמצעי התקשורת המקובלים.
במהלך שנות קיומה של עדות מקומית אנו עדים לשינויים הקיצוניים, שעוברים תחום הצילום בכלל ותחום צילום העיתונות בפרט. הודות לחידושים הטכנולוגיים ולרשתות החברתיות הפכה היכולת לצלם ולהפיץ את הדימויים זמינה וקלה לכולם; צרכני צילום רבים מבקשים לעסוק בצילום, ואילו צלמים מקצועיים רבים מוצאים עצמם עוסקים יותר ויותר בהוראת תורת הצילום.
התבוננות ברשימת הצלמים, שהציגו בשנים האחרונות את עבודותיהם בתערוכה, מגלה שמספר הצלמים העובדים באופן עצמאי הולך ועולה במידה ניכרת, בעוד שמספרם של הצלמים העובדים במערכות עיתונים ובסוכנויות הולך ויורד. כתוצאה מכך נאלצים הצלמים המקצועיים להתמודד עם חוסר יציבות כלכלית. יחד עם זאת, למזלנו, צלמים אלה ממשיכים לצאת לשטח כדי למלא את שליחותם החברתית והתרבותית, מוּנעים על-ידי תחושות של שליחות ונאמנות לתיעוד ולחשיפת הסיפור; הם אלה היודעים לזהות רגעים מהותיים ולהפכם לתצלום משמעותי, לתמונה יחידה במינה אשר נחרטת בזיכרון.
ברצוני להביע את תודתי לצלמים על עבודתם החשובה והמצוינת ולחבר השופטים על עשייתו המורכבת בכל שלבי השיפוט, מראשית הדרך ועד לדיון המכריע בבחירת התצלומים המרכיבים את התערוכה.
התערוכה קיימת בזכות נאמנותכם ועבודתכם.
מבעד לעשן סמיך
עמי שטייניץ, אוצר התערוכה
מלחמה בעצימות נמוכה-אך-גוברת מתנהלת בשנה האחרונה, וענני עשן כבד אופפים דיווחים על תקיפות צה"ל בעומק סוריה, על עימותים עם פלסטינים בגבול רצועת עזה ועל שדות שרופים שהציתו עפיפונים ובלוני תבערה ביישובי עוטף עזה. חוסר היציבות הביטחונית מקצין קיטוב פוליטי, תקשורתי וחברתי בחיי היום-יום: מלחמה / לא מלחמה; גירוש / לא גירוש; הדתה / לא הדתה; גיוס / לא גיוס; פינוי / לא פינוי; כיבוש / לא כיבוש; שחיתות / לא שחיתות; לאומנות / לאום.
חוסר הבהירות של המצב הקיים והשלכותיו מחריפים גם בעקבות שינויים באופי התיעוד. חופש המידע והדעה ברשתות החברתיות ובערוצי תקשורת גלובליים מנוצל להפצת ידיעות כוזבות בידי יחידים, ארגונים ומדינות. הצילום התיעודי בעיתונות מחליף פנים, כשאירועים רבים מצולמים במצלמות אבטחה ובטלפונים חכמים של אזרחים מן השורה ומופצים בתקשורת. עקב כך, מקורות המימון וההעסקה של צלמים חדי עין בשטח מצטמצמים ותיעוד המציאות נפגם.
ייחודו של הצילום התיעודי בלכידה הבלעדית של אירוע בלתי נשלט, שדרכו מתגלה סיפור סמוי מן העין. ערכה של אמנות הצילום עולה על תיאור מצב כפשוטו, והצילום התיעודי מבטא ממד מודחק של עולם התופעות. מבעד לערפל הסמיך של "לא יהיה כלום כי לא היה כלום" התערוכה עדות מקומית 2018 מבקשת להציג תיעוד יוקד של תרבות אנושית רוויית סתירות, סכנות וחמלה.
אורי גרשוני, צלם, אמן ומרצה
גלעד טוקטלי, בימאי ומפיק
מארק יאשאייב, צלם, אמן ומרצה
אילן יצחייק, עורך ראשי של אתר Xnet , מבית ידיעות אחרונות
יעקב ישראל, צלם, אמן ומרצה
ורדי כהנא, צלמת, אוצרת וחברת מערכת עדות מקומית
רינה קסטלנובו, צלמת עיתונות ובימאית
גיא רז, צלם ואוצר צילום, מוז"א - מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב
עמי שטייניץ, אוצר עדות מקומית 2007 , 2008 , 2018
תמונת השנה
אוליבייה פיטוסי
הארץ
ח״כ אורן חזן מהליכוד מצלם סלפי עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ועם חברי הקואליציה בתום הצבעה לילית על חוק הלאום, לאחר שעבר בכנסת. עוד בתמונה: חברי הכנסת אבי דיכטר, נורית קורן, ירון מזוז, איוב קרא, מיקי זוהר וענת ברקו.
כנסת ישראל, ירושלים
18 ביולי 2018
סדרת השנה
בארי תליס
רגעים אישיים של חוויה דתית ברגעי אקסטזה במהלך אירועים וטקסים. הצילום נערך בטכניקת חשיפה ארוכה, שיוצרת כאוס, ובעזרת מבזק, שמדגיש דמויות מרכזיות.
18 ביולי 2018
כנסת ישראל, ירושלים
חדשות
חברה וקהילה
מקום ראשון
סדרות
חברה וקהילה
אקטיבסטילס, עבור "שיחה מקומית"
אורן זיו
היישוב חאן אלאחמר הוקם בשנות החמישים בין ירושלים ליריחו על ידי בדווים שגורשו מהנגב. בספטמבר 2018 אישר בית המשפט העליון להרוס את הכפר, לרבות בית־הספר שבו לומדים ילדי האזור. פינוי הכפר, הממוקם בשטח E1, זוכה לעניין בין־לאומי, מפני שנתפס כחלק מניסיון ישראלי למנוע רצף של מדינה פלסטינית
חאן אלאחמר
11 ביוני - 18 ביולי 2018
דת ואמונה
בודדות
דת ואמונה
אהרון קריצר
לראשונה בארץ התכנסו לטקס הסמע - "הדרווישים המחוללים" - סוּפים מרחבי העולם. הסוּפיות היא מקבץ מסורות של מיסטיקנים מוסלמים, המבקשים להגיע לחיבור בין אלוהים לאדם. מפגשים בין מיסטיקנים יהודים ומוסלמים התקיימו לאורך הדורות וגם כיום יש יחידים וקבוצות העוסקים בכך.
יפו
31 במרץ 2018





























































